We vallen meteen met de deur in huis: ja, er is een verschil tussen teksten bestemd voor drukwerk en teksten die op het internet verschijnen. De kern is dezelfde: leesbare copy die klanten, prospecten, stakeholders, medewerkers of journalisten informeert over jouw boodschap. En toch zijn offline en online copywriting twee verschillende vakken.
Om tot een vlotte, leesbare tekst te komen, moet je met verscheidene aspecten rekening houden: wat is het doel van de tekst: wat wil je vertellen? Voor wie ga je schrijven en wat zijn hun interesses? En welke stijl en tone of voice wil je hanteren om je publiek te boeien? In dat rijtje hoort nog een andere vraag thuis: waar zal je tekst verschijnen? Want een artikel dat bestemd is voor drukwerk, plaats je niet zomaar snel even op het internet.
Onmisbare elementen bij een artikel in een magazine, een boek of een krantartikel, zijn tussentitels of inspringingen. Een doorlopende tekst van een volledige pagina lang, zal door weinigen van begin tot einde gelezen worden – hoe goed ze ook geschreven is.
Online lezers zijn nog kritischer: zij zien vaak enkel het begin van de tekst, omdat ze moeten scrollen om het geheel te lezen. Het is dus belangrijk om je online lezer vanaf het begin te triggeren en de lengte van je tekst en zinnen aan te passen aan de drager.
Wat voor zin heeft het om een parel van een tekst te publiceren die door niemand gelezen wordt op het web? Bij online copywriting hou je best altijd rekening met twee doelgroepen: de lezers en de zoekmachines. Want het is die laatste doelgroep die ervoor zorgt dat jouw online tekst ook gevonden wordt.
Online teksten hebben het grote voordeel dat je relevante zoekwoorden en synoniemen kan toevoegen om hoger in de lijst met zoekresultaten te eindigen. Dit is gekend als SEO-copywriting. En het is een kunst om je tekst niet te laten lijden onder deze noodzaak!
Je vraagt je misschien nog steeds af: kunnen we die oorspronkelijke tekst niet gewoon online publiceren? Ja, dat kan. Maar dat zal niet het gewenste effect hebben en dan benut je niet alle voordelen van het online platform. Als je in een jaarverslag wil doorverwijzen naar een stuk tekst op een andere pagina, dan verwijs je naar het juiste paginanummer. Online is het zoveel gemakkelijker: gebruik (hyper)links. Bovendien kan je ook extra informatie toevoegen, zoals een video of een podcast met meer duiding of de surfers die liever kijken of luisteren dan lezen.
Iedereen heeft wel al eens een schrijffout gespot, want vergissen is menselijk. Een onschuldig spellingsfoutje of een grove dt-fout, bij print zit er niets anders op dan ermee te leren leven. Of er is informatie die wijzigt en daardoor veroudert. Als het zwart op wit op papier staat, kan het niet meer aangepast worden! Online blijft een artikel leven (als je het zelf kan aanpassen uiteraard).
Heb je op onze website een fout gezien? Meld het ons, wij zetten het zo snel mogelijk recht (en doen alsof het er nooit gestaan heeft).
Brussel: E. Osayandestraat 5 bus 5, 1000 Brussel
Brugge: Blokstraat 25, 8000 Brugge
info@thecontentcompany.be
©The Content Company BV – BE 0842.897.732 – all rights reserved – disclaimer – privacy & cookie policy